Reykjavikrapporten

12. august 2016
Reiser

Allerede når flybussen kjører gjennom det måneaktige landskapet på vei til Reykjavik, tenker jeg at jeg må tilbake. Det er så annerledes. Så nakent. Ikke et eneste tre i sikte, bare stein på stein i forskjellige fargenyanser. Det står noen veiskilt her og der, men ellers ser det øde ut. Uti ingenting dukker det plutselig opp en liten, gammel gård. Tre falleferdige bygninger med et lite vann som er helt grønt av alger. Det grønne vannet blir en så voldsom kontrast til resten av landskapet, at jeg må se meg tilbake, mens bussen glir videre over asfalten.

På bussentralen flytter vi oss over i minibusser som kjører mot hotellene. En ting jeg skal lære på denne reisen er at man aldri er alene. Hvem som helst blir fort til et “oss” eller “vi.” Det er fint. Samlende, på en måte. Det kiler i magen når vi kjører gjennom byen. Butikkene stenger. Reykjavikingene går velkledde nedover gatene. Jeg legger merke til all graffittikunsten og det som ser ut som kule kafeer og resturanter. Selv om Reykjavik er liten, føles den allerede veldig urban.

Den første dagen prøver jeg få oversikt over byen. Jeg går meg vill i boligfeltene mellom hotellet og sentrum. Jeg går forbi en barneskole og murhus, murhus, murhus på rekke og rad, til jeg kommer til et ambassadestrøk og hører lyden av by. Endelig ser jeg en turistinformasjon, et torg og en butikk som heter Jolahuset. Jeg følger gata julebutikken ligger i oppover, forbi resturanter og bokhandeler og survenirbutikker med lundefugl-kosedyr, strikkegensere og vikinghjelmer. Og så er jeg i hovedgaten Laugavegur. Det er deilig å være i en handlegate uten en eneste kjedebutikk. Fritt for H&M, Zara og Topshop  (de har dem, men på kjøpesentere utenfor byen). Jeg fortsetter oppover til butikkene og kafeene blir færre og færre, snur igjen og går opp sidegaten Skólavörðustígur. Øverst i gata står Hallgrímskirkja. Den er 73 meter høy, og det er kø ut døra av folk som vil ta heisen opp i tårnet for å se utsikten over byen.

the Reykjavík money shot

Selv utenfor turistsesongen vrimler det av turister som meg selv, og når jeg går inn i en butikk eller på en resturant, snakker de ansatte engelsk med én gang, de bare antar at jeg er en turist, selv om jeg ikke har kamera rundt halsen eller ryggsekk. Innimellom «Ich habe keine ahnung», «Nej men snälla, sluta nu!», «Yeah, totally awesome!», «Hvad laver du?» kan islandsk høres her og der. Det er det språket med de rare lydene, som det nesten er umulig å få tak på eller engang prøve å herme etter.

En uke før jeg kom hit, ble Panama Papers en internasjonal nyhetssak. Lekkede dokumenter fra det Panama-registrerte advokatfirmaet Mossack Fonseca, avslørte hvordan milliardærer og verdensledere skjulte penger i skatteparadis. En av disse var Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson. Illsinte islendinger demonstrerte foran Alltinget. Gunnlaugsson måtte gå av. Jeg har en mamma av typen hønemor, og hun ringer meg den første dagen og bekymrer seg for om det kan bli opptøyer. Jeg sier «når det er demonstrasjoner her, kaster de yoghurt på Alltinget.» Det er liksom ikke den verste typen sivil ulydighet. Likevel er jo ikke sur melk til å kimse av.

Tilsynelatende har Reykjavik gått tilbake til normalen igjen, tilbake til å ta seg av turistene sine. Men når jeg går forbi området rundt Alltinget kan jeg høre en mannsstemme som roper noe uforståelig, takfast gjennom en megafon mens han slår på en tromme.

Protest

Bilder av Didier Jansen og Art Bicnick. Brukt med Creative Commons-tillatelse.

Har du vært i Island eller reist alene? Fortell i kommentarfeltet!

 

0 ingen har gitt hjerter enda. Blir du den første? Trykk her!

You Might Also Like

13 kommentarer

 • Svar Carina Behrens 12. august 2016 at 14:01

  Jeg har aldri sett på Island og Reykjavik som et sted jeg må/vil/burde besøke, men jeg tror jeg har endret mening! Veldig fint skildret, love ❤︎

  • Svar Ulrikke 12. august 2016 at 14:09

   Takk, kjære <3 Altså, er det noen jeg tror hadde digget Reykjavik, så er det deg, Carina. Skikkelig kul by med "laidback" stemning. Dessuten er visst utelivet kjempebra, for dem som liker sånt 😉 Hehe!

 • Svar Caroline 12. august 2016 at 22:25

  Jeg tror Reykjavik er den beste byen jeg har vært i. Hadde høye forventninger, men alle ble oversteget. Island er favorittlandet mitt utenom Norge.

  • Svar Ulrikke 13. august 2016 at 23:32

   Det skjønner jeg godt du synes! Måtte snoke litt på bloggen din etter Island-poster. Så mange flotte bilder du tok, Caroline 🙂
   Morgenen da jeg skulle dra, fant jeg ikke laderen til speilrefleksen min og batteriet var nesten tomt. Siden en slik koster en tusenlapp ble det til at jeg ikke kjøpte en da jeg var der borte, heller :/
   Island er en drøm for (hobby-)fotografer, så neste gang skal jeg passe på at alt kamerautstyret er klart før jeg drar.

 • Svar Gro 15. august 2016 at 21:42

  Har vært 3 ganger og 1 gang alene nå i sommer. Kjente meg igjen i teksten din, kunne skrevet akkurat det samme. Vil tilbake snarest

  • Svar Ulrikke 15. august 2016 at 22:03

   Så gøy at du har vært der så mange ganger! Det er absolutt en by man får lyst til å dra tilbake til 😀 Blir ny tur til neste vår på meg 🙂

 • Svar Gitte 26. august 2016 at 10:06

  Island! Jeg har vært der to ganger, og jeg storkoste meg! Takk for fin skildring.

  • Svar Ulrikke 30. august 2016 at 22:08

   Island! <3 Har du dratt dit alene?
   Bare hyggelig, koselig at du likte den!

   • Svar skoboksen 8. september 2016 at 14:42

    Ikke alene – første gang med en hel karatetropp, andre gang med far (men det var også i karatesammenheng). Har reist veldig lite alene, tror det kunne vært en spennende utfordring!

 • Svar Martine 7. september 2016 at 15:35

  Åh, Island virker så nydelig, jeg har så lyst til å reise dit en dag!

  • Svar Ulrikke 12. september 2016 at 14:07

   Dra! Det er fantastisk! 🙂

 • Svar Drea 22. oktober 2016 at 10:56

  Så godt du skriver! Jeg vil reise NÅ! 😀

  • Svar Ulrikke 23. oktober 2016 at 20:37

   Tusen takk, Drea 😀

  Legg inn en kommentar