Januar: Hørt, sett, lest

6. februar 2019
Hørt, sett, lest

I grevens tid (klokka 22.30) gikk det opp for meg at det ikke er tirsdag i dag, men onsdag! Det betyr at et nytt innlegg skal publiseres. Årets første måned er over, og jeg tenkte dele hva jeg har hørt, sett og lest. Kanskje får du tips til noe nytt?


Hørt: BANKS

Jeg har hatt noen av sangene til BANKS på Spotify-lister i noen år nå, som “Begging for thread” og “Waiting game.” Først nå i det siste har jeg utforsket mer av materialet hennes, og det er jeg utrolig glad for!

I januar har jeg hørt masse på albumene Goddess (2014) og The Altar (2016), og har blitt helt bergtatt. Jeg vil beskrive musikken som mørk, stemningsfull, elektronisk pop. Likevel dukker det opp noen låter med et mer akkustisk lydbilde, som den såre og fantastiske “Someone New.”

Hun skriver gode tekster og jeg stemmen hennes har et klart særpreg, som kler å være både kraftfull og mørk (“Before I ever met you”) og sart og lys (“Crowded places”). Alle låtene på topplisten hennes på Spotify er virkelig gode. I tillegg vil jeg trekke frem “Brain” med sine rolige vers, som bygger seg opp mot en crescendo mot slutten.


Sett: The Man in the high Castle


Denne serien begynte jeg å se med kjæresten min da jeg var i Luxembourg, og vi ble kjapt hekta og måtte “bare se én episode til!”. Det ble ofte laaange kvelder. Nå har jeg sett to av tre sesonger, og en fjerde sesong er også på trappene.

Hva om de allierte ikke hadde vunnet krigen? Det er i en slik alternativ historie at handlingen utspiller seg. Vi befinner oss i USA. Året er 1962 og det begynner å bli noen år siden aksemaktene vant krigen. USA er delt i to deler, “The Greater Nazi Reich” og den Japansk-kontrollerte delen “The Pacific States”. I midten, ved The Rocky Mountains, er en nøytral sone. Serien følger flere karakterer på begge sider, og deres skjebner møtes.

En av hovedkarakterene er Juliana Crain, som bor i San Fransisco (i den japanske delen). Hun blir dratt inn i motstandsbevegelsen etter å ha blitt overlevert en illegal film av halvsøsteren Trudy, som hun blir bedt om å ta godt vare på og bringe videre.

Juliana blir svært sjokkert når det viser seg at filmrullen hun fikk viser materiale av at de allierte vant krigen. Samtidig følger vi SS-offiseren John Smith og hans kompanjonger i the Reich, og den japanske ministeren Tagomi og Chief Inspector Kido, overhodet for det japanske sikkerhetspolitiet Kempetai. Han er stadig bare noen få skritt bak motstandsbevegelsen. Samarbeidet mellom Japan og GNR er heller ikke helt problemfritt, kan de egentlig stole på hverandre?

Serien er ganske usentimental (uten at jeg kan si hvorfor i frykt for spoilers) og tar stadig nye vendinger. Når du tror at du har “figured someone out” kan du ta så feil, så feil. Det er utrolig spennende, og absolutt verdt å skaffe seg et Amazon Prime-abonnement en måneds tid for å sjekke det ut.

Serien har høsten fantastisk kritikk og har 8,1/10 på IMDB (så slapp du å sjekke det!). Serien er basert på boka med samme navn av Phillip K. Dick. Jeg har hatt denne boka i bokhylla ganske lenge, og gledet meg til å lese den. Det slo meg fort at jeg syntes den var ganske dårlig skrevet.

Jeg googlet litt og fant ut at Dick var kjent for å ikke skrive bra, men bøkene har likevel fått kultstatus. Så da lærte jeg at Penguin Modern Classics ikke nødvendigvis er et kvalitetsstempel! (Jeg samler på dem). Jeg skulle så gjerne lest dette som en god bok, men den funket ikke for meg.


Lest: Verda er ein skandale av Agnes Ravatn


Jeg liker Agnes Ravatn utrolig godt! Både essaysamlingen “Stillstånd” og “Operasjon Sjøvldisiplin” (sjølvhjelpsboka for deg som hatar sjølvhjelpsbøker, som det står på coveret) har hedersplass i bokhylla mi. Jeg likte “Verda er ein skandale også”.

Boka ble til etter at Ravatn flytta til den lille vestlandsbygda Valevåg etter ti år i Oslo. Med ektemann og baby flyttet hun inn på et småbruk uten internett, omringet av skog og dyr.

Naboen, dikteren Einar Økland spiller en sentral rolle i boka. Kanskje hadde jeg likt boka enda bedre hvis jeg hadde lest noe han har skrevet? De første to essayene fanget meg ikke i det hele tatt, men så ble det bedre! Det er en koselig og morsom, liten bok. Absolutt lesverdig!

Har du hørt, sett eller lest noe ekstra bra i det siste?

Likte du dette innlegget? Trykk på hjertet under 🙂

8 personer syntes dette var et godt innlegg. Er du enig? Trykk her!

2 kommentarer

  • Svar Caroline Ingebrigtsen 7. februar 2019 at 12:25

    Slike tips-innlegg er skikkelig fint, altså!

  • Legg inn en kommentar