Voksenpoeng: pensjonssparing

6. mars 2019
Ukategorisert

At vi en dag skal bli pensjonister, virker som en ganske fjern tanke når man er i tjueårene. At vi skal våkne av oss selv klokka 06 og legge oss klokka 20 (voldsom generalisering på gang her nå) og spise fyrstekake og tygge kamferdrops, bare at det ikke er det som er pensjonistgodisen, men heller kanskje brownie og Troika. Hvis Troika faktisk finnes enda, da (ref. Lohengrin, en av mine favoritter, som nå blir tatt ut av produksjon av Freia.)


Jeg orker ikke tenke for mye på hvordan en eventuell fremtid vil se ut, med klimaendringer og mulig nedgang i økonomien, flere som ikke er i arbeid enn de som faktisk er det osv, det kan fort bli en veldig dyster og skummel fremtidsdystopi i mitt hode. 


Men en ting jeg faktisk har tenkt på er pensjonssparing. Jeg begynte sommeren 2017, og nå er det rundt 7000,- kroner på den kontoen, som jeg har spart uten engang å merke det selv.

Jeg hadde tenkt på det tidligere, men så for meg at det var et lite tiltak å ordne. Det viste seg å bare være tre klikk i nettbanken og vips var jeg i gang med å spare 300,- i pensjonsfond (DNB Lev Mer). 300 i måneden er ikke stort, men det er 3600 i året. Utifra min alder har jeg en sparehorisont på 40 år, som blir 144 000, uten avkastning.

I år bestemte jeg meg for å sette opp den månedlige summen til 330kr. 30 kroner ekstra er 360 kr i året, men hele 14400 på førti år. Altså, dersom det ikke skulle bli noen avkastning sitter jeg igjen med nesten 160 000 kroner ved pensjonsalder dersom jeg ikke øker beløpet (noe jeg vil gjøre, i takt med økt inntekt (forhåpentligvis) ) etter endt utdanning. 

Ettersom det virker som en fjern fremtid, er det ganske mye annet som frister å bruke pengene mine på. Det var viktig for meg å velge et beløp som jeg ikke merker blir borte. 300 kroner kunne jeg jo fort spontankjøpt noe for, uten å tenke over det. 300 er lite nok til at dersom jeg skulle ha ekstra utgifter en måned, går det fremdeles fint. Hadde jeg satt av 1000 hadde det føltes vanskeligere.

 

Det skal sies at forbrukerøkonomer mener første pri i tjueårene er å fylle opp BSU. For min del er pensjonssparingen noe jeg gjør i tillegg. En annen ting med pensjonssparing er at jo senere du begynner, jo mer må du spare i måneden for å oppnå samme beløp som du kunne ha oppnådd hvis du startet tidligere. 

Til slutt, sparer du i pensjonsfond er ikke pengene bundet. Du kan ta ut hele summen eller deler av summen, når du måtte føle for det. Fordelen her, hvis du er type som kan finne på å impulsshoppe, er at å ta ut penger fra kontoen er ikke like raskt som fra en sparekonto. Det tar i hvert fall en virkedag å få pengene over på brukskonto.

Joda, man får pensjon utbetalt fra både arbeidsgiver og folketrygden. Likevel kan det være fint å ha litt ekstra å rutte med når man blir gammel og grå! 

Sparer du til pensjon?

3 personer syntes dette var et godt innlegg. Er du enig? Trykk her!

You Might Also Like

4 kommentarer

 • Svar J 8. mars 2019 at 00:13

  Yup, sparer ca 700 kr i mnd til pensjon i ne alderjustert konto som foreløpig er 100% aksjer, men trappes ned når jeg nærmer meg pensjon. I tillegg har jeg aksjesparekonto og prøver å betale mer ned på boliglånet om jeg får ekstra lønn eller penger i gave. Begynte med pensjonssparing da jeg var 22, og er glad jeg har starta tidlig, hver krone teller.

  • Svar Ulrikke 8. mars 2019 at 17:40

   Oi, det er jo kjempebra! Skulle ønske jeg startet tidligere, jeg også! Helt enig: hver krone teller!

 • Svar Luisa - La Mar 25. mars 2019 at 12:22

  Nå som jeg er ferdig med BSU-sparing vil jeg tro at pensjonssparing er det eneste riktige 😀

  • Svar Ulrikke 29. mars 2019 at 11:41

   Ja, det stemmer 😀

  Legg inn en kommentar