Resultat fra øvelse og fototips

22. mai 2019
Foto

Denne uka bestemte jeg meg for å sette av tid til å eksperimentere og lære mer om foto. Øverst på lista stod in motion-fotografier, som jeg synes er så kult!

Bilde fra den første dagen jeg øvde.

Dersom du har en tethering-kabel kan du koble kamera til datamaskinen og se motivet live mens bildene tas. Det har jeg ikke enda, men jeg vil skaffe det. Det er umulig å se hvor hånden er i bildet når gjør alt selv, dermed ble hendene rart kuttet på alle bildene.

Dette og bildet nedenfor er fra dag to. Litt bedre allerede?

Jeg er langt fra noen fotoekspert, selv om jeg har hatt foto som hobby av og på i flere år. Jeg har aldri satt meg inn i det tekniske før nylig. Derfor føles det rart å skulle gi tips, men her kommer litt likevel:

Alle bildene er tatt foran et vindu. Lyset kommer inn fra siden. Det er viktig at alt annet lys er av. Selv en liten lampe i den andre siden av rommet kan gjøre lyset rart. Jeg har tre vinduer der jeg tar bilder. Helt ideelt ville det vært om de vinduene som ikke er i bruk var helt dekket, så alt lys kom fra vinduet i bruk. Sånn er det ikke hos meg, jeg har noen blå gardiner som slipper gjennom litt lys.

Foran vinduet har jeg hengt opp en hvit diffuser, som gjør at det harde dagslyset blir mykere. Du kan fint bruke en gjennomsiktig gardin eller henge opp et hvitt laken.

Dersom været er overskyet eller du tar bilder tidlig om kvelden, er det ikke sikkert du trenger en slik. På den andre siden av bordet jeg tar bilder på, har jeg satt opp en reflektor. På de lyse bildene har jeg brukt en i sølv, men aluminiumsfolie kan gjøre samme nytten, eller et stort, hvitt ark, som kan sende lyset tilbake til objektet du tar bilder av. Slik unngår du skygger. Vil du ta mørke, mer stemningsfulle bilder som det siste, bruker du en svart reflektor.

Som bakgrunn har jeg brukt papirkartong-ark fra Panduro. Det svarte underlaget på bildet av paljettene er et relativt matt gavepapir med tekstur. På de andre bildene er det brukt en spisebrikke i imitert skinn. Billig og enkelt, med andre ord! Det gir også bildene et helt annet uttrykk enn om jeg skulle bruke det faktiske bordet mitt og veggen i rommet.

Så, helt til slutt: hvordan tar man “in motion” -bilder? Du trenger et stativ, kamera må stå helt stille. Sett på selvutløser som tar mange bilder etter hverandre. Skal du ta bilde av noe rennende og sammenhengende, som oljen i bildet overfor, bør du ha lang lukkertid. Skal du ta bilde av noe som faller ned raskere, som paljettene, må du har kort lukkertid.

8 personer syntes dette var et godt innlegg. Er du enig? Trykk her!

Ingen kommentarer

Legg inn en kommentar